Öresunds Dansförening började sin verksamhet med buggkurser, men har succesivt utökat innehållet. Idag håller vi kurser i:

  • Bugg: På alla nivåer, från grund till tävlingsträning
  • Slowbugg: Större och, mjukare rörelser samt hänga mer på taktdelarna i musikanpassningen och ta för sig av musiken är vad slowbugg handlar om, inte att dansa sakta bugg
  • Klassisk foxtrot: Kurser på fyra olika nivåer, grund - F3
  • Mysfox: Intensivkurs lördag/söndag, Night of the Ballads, Fox Sensual
  • Ballroom: Nybörjarkurser i vals
  • Tjejstyling: Uttryck, rörelse och musikanpassning
  • Lindy Hop: Swingdans med lärare från HepTown. Pardans med ursprung i 20-30 talens Harlem



En kurs i bugg (men även i stort sett övriga kurser) i grova drag, lektionsupplägg, ledare och hjälpdansare


Bugg är en dans som ständigt utvecklas. Det finns inte så många "rätt eller fel". Olika delar av vårt avlånga land lär ut bugg på lite olika sätt. Det finns så att säga lite olika dialekter. Då undrar du säkert om det funkar att dansa med någon som gått andra kurser. Svaret är definitivt JA. Självklart tar det några danssteg att komma underfund med varandra men grunderna är densamma och detta är ju något som berikar din dans och ger en extra krydda till dansen. Det vore ju förskräckligt om vi var alldeles lika allesammans: D, eller hur?

Måste jag gilla dansbandsmusik för att dansa bugg? Många förknippar bugg med dansbandsmusik och tror att det ena förutsätter det andra. Så är det definitivt inte. På våra kurser blandar vi all typ av musik.
Dansbandsmusik är generellt sett ganska snabb och det gör att vi inte använder den när vi börjar lära oss dansa. Senare under kurserna kommer vi sakta att skruva upp tempot och då kommer dansbandsmusiken med. Musikanpassning (dvs. anpassa dina turer, rörelser till tempo, låttext mm.) är en del i alla kurser, men med större tyngdpunkt på F3 och F4. UDB, Temakurser och Dansa vidare.


Kursen i grova drag

En kurs består av 12 kurstillfällen (dock inte seniorbugg (10 tillfällen), som vi arrangerar tillsammans med Gåsasteget).
Varje kurstillfälle är 1 timme och 30 minuter långt. Mitt under passet tar vi några minuters fika/vattenpaus, resten av tiden tränar och dansar vi.
När du kommer till kursen (oavsett om du kommer ensam eller som par) så kommer du att mötas av två kursledare och ofta ett flertal hjälpdansare.
Ledarna styr lektionerna och instruerar.
Hjälpdansarna är med och dansar tillsammans med kursdeltagarna och kan ge personlig hjälp medan du dansar. Hjälpdansare finns på de flesta kurser, men inte på alla.




Lektionsupplägget

Vi skall först och främst ha kul och dessutom lära oss dansa.
Kurserna genomförs genom att man står parvis i en stor ring runt kursledarparet och det sker täta partnerbyten. Du får, på detta vis, träna med många olika danspartners.
Oftast kommer vi att börja lektionen med några uppvärmningsdanser och därefter har vi några viktiga ”basic”- övningar och sedan fortsätter vi med att repetera det vi gjort på tidigare lektioner fram till fikapausen.
Efter uppehållet fortsätter vi resten av lektionen med att träna på nya eller nöta gamla turer.
Ibland repeterar vi allt (om önskemål kommer från kursdeltagarna) under lektionens sista minuter och då har du möjlighet att filma.
När vi lär ut en ny tur så gör vi det steg för steg. Vi delar upp turen i små bitar, som vi övar på för att sedan sätta ihop dem till en helhet. Vi övar först utan musik och sedan med. Vi övar sedan turen i dansen och då har du chansen ibland att få hjälp av en hjälpdansare som kan ge praktiska tips precis när ni dansar. Passa på och fråga så mycket du kan.
Ibland kan en figur kännas väldigt svår och då är det viktigt att veta att man kommer att repetera detta om och om igen. Många figurer återkommer också som delar i andra, så man får många chanser att nöta in. Med andra ord du får repetera i ”slingor” där en del av turerna återkommer.


Våra hjälpdansare

På många av våra kurser har vi ofta med hjälpdansare. De är med och dansar och är en fantastisk hjälp för dig som kursdeltagare. Du får personlig hjälp och kan ställa frågor som kanske känns obekväma att ställa i den stora gruppen. Genom att dansa med hjälpdansarna får du ju också känna hur en viss tur/figur skall genomföras. Passa på och fråga dem när du får chansen.

Lite om klädsel och utrustning

Ta med dig ett par skor att byta om till, helst med en sula som glider lätt på parkett(men även vanliga jympaskor fungerar). Det är bra av flera skäl. Du kan enklare göra vissa övningar, du skonar dina knän och det förhindrar att vi drar in damm och smuts som gör golvet allt för halt och sliter på golvet. Du kommer att bli väldigt varm så klä dig inte för varmt. När vi fått upp farten riktigt ordentligt lite längre fram i kursen kan det till och med vara skönt att ha med sig ett byte. Men det avgör du ju naturligtvis själv.

Fikapaus

I fikapausen kan man antingen ha med sig eget fika eller köpa i kurslokalen till låga priser. Det finns kaffe, te, mineralvatten och några olika sorters kakor.





Höst- och vårfest


Två gånger varje år arrangerar vi en större fest. Den 5 maj 2018 hade vi vårfest på på Törringelund med mat, dansband och tema (nästan 350 personer deltog). Nästa gång det beger sog är höstfesten på Törringelund lördag den 10 november. Den är inte del av kursen utan en aktivitet som man kan anmäla sig till om man vill.
Utformningen av festerna varierar lite, men normalt serverar vi varm mat/buffé, välkomstdrink, kaffe/te och kaka och vatten till maten.
Vi har ofta någon form av tema och du är fri att välja om du vill försöka följa temat eller om du bara vill njuta av festen som man är. Inga krav alls.
Medlemmar i ÖDF får ca 25 % rabatt på anmälningsavgiften.
För att få ett hum om hur trevligt vi har på våra fester så kan du ju titta lite på bilderna på vår hemsida (klicka på Fotogalleriet).
Efter middagen blir det förstås dans. Merparten av musiken är givetvis anpassad till att dansa bugg och foxtrot i olika tempo. Ofta har vi jägardans i anslutning till pausen.
Betalningen till festerna sker med ett bankgiro- och ocr-nummer som du får via mail.


Anmälan

Alla är välkomna att anmäla sig till våra kurser. Men eftersom vi strävar efter jämna par för att kurserna skall bli så givande som möjligt så fungerar anmälan lite olika beroende på om du anmäler dig ensam eller med danspartner.
Om ni anmäler er som ett par så får ni oftast plats förutsatt att inte kursen är fullbokad eller om deltagarantalet är för litet. Om du anmäler dig ensam så försöker vi se till att det blir lika många killar som tjejer (dvs. inte nödvändigtvis killar och tjejer, utan förare och följare). Iband tar vi in fler tjejer (följare), men då vet vi också att det finns några killar (förare) extra som hjälpdansar.
Vanligtvis är det fler tjejer än killar som anmäler sig till våra kurser. Här gäller anmälningsdatumet som könummer. Det kan innebära att du får vänta på besked.
Vi meddelar så snart vi vet.

VÄLKOMNA TILL ÖRESUNDS DANSFÖRENING!